MAHKEMESİ : Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 23/03/2006
NUMARASI : 2005/921-261
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte borçlunun borca itirazı üzerine mahkemece İİK'nun 169a/2.maddesi uyarınca itirazın esası hakkındaki kararına kadar mahkemece icra takibinin muvakkaten durdurulmasına karar verilebilir. İİK'nun 169a/6. maddesi uyarınca takip yukarıdaki fıkraya göre muvakkaten durdurulmuş ise itirazın reddi halinde borçlu aleyhinde icra inkar tazminatına hükmolunur.
Somut olayda, icra mahkemesince 15.11.2005 tarihli ara kararı ile asıl alacağın %140'ı oranında teminat yatırıldığında takibin tedbiren durdurulmasına karar verilmiş olup, borçlu tarafından 17.10.2005 tarihinde ibraz edilen teminat mektubu karşılığında takibin durdurulmasına karar verilmiştir.
Bu durumda alacaklı, takibin durmasından dolayı meydana gelecek zararlarını ibraz edilen teminat mektubunu haczederek karşılayabileceğinden takibin durması ile alacaklının bir zararı oluşmayacağından bu durumda, borçlu aleyhinde icra inkar tazminatına hükmedilemez.
Mahkeme kararının bu nedenle bozulması gerekir ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden mahkeme kararının düzeltilerek onanması gerekmiştir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile Ankara 11.İcra Mahkemesi'nin 23.03.2006 tarih 2005/921 E, 2006/261 K, sayılı kararının hüküm bölümünün 2 numaralı bendinde yazılı %40 icra inkar tazminatına ilişkin kısmın hüküm fıkrasından çıkarılmasına, mahkeme kararının düzeltilmiş bu şekli ile İİK 366 ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), mahkeme kararı düzeltilerek onandığından harç alınmasına mahal olmadığına, 19.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy