MAHKEMESİ : Adana 4. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 01/11/2007
NUMARASI : 2007/865-2007/731
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü : Alacaklı vekili tarafından borçlu hakkında başlatılan kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte, takip tarihinden itibaren %70 oranında reeskont faizi talep edildiği, istenen bu faizin oranına borçlu tarafından itiraz edilmediği anlaşılmaktadır.
Borçlu vekilinin 13.09.2007 tarihinde de icra müdürlüğüne başvurarak takipten sonrası için faiz hesaplamasının değişen reeskont faiz oranlarına göre yapılmasını istediği icra müdürlüğünce bu istemin reddedilmesi üzerine bu işlemin iptali için adı geçen vekilinin icra mahkemesine başvuruda bulunduğu görülmektedir. Takip dayanağı belgenin niteliğine göre, takipten sonra talep edilen %70 faiz oranı, (avans faizi uygulanması) istendiğini gösterir. Dairemizin süreklilik kazanan yerleşik içtihatlarında açıklandığı üzere takip tarihinde avans faiz oranı %70 olup ancak daha sonraki tarihlerde bu oranların değiştiğinden bu durumda icra müdürlüğünce takipten sonrası için dönem dönem değişen avans (ticari reeskont) faiz oranlarına göre %70'i aşmamak koşulu ile faiz hesaplamasının yapılması gerekir. O halde Mahkemece takip tarihinden sonraki dönemler için değişen oranlarda avans faizi uygulanmasına karar verilmesi gerekirken %70 oranının kesinleştiğinden bahisle şikayetin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 11.11.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.