MAHKEMESİ : Ankara 9. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 27/03/2008
NUMARASI : 2007/898-2008/288
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Takip dayanağı 15.06.2007 ve 15.07.2007 vadeli ve 50.000 YTL tutarlı senetlerin lehdar hanesinde lehdar olarak, (Eres Turizm) gösterilmiştir.
TTK'nun 688/5.maddesine göre senet metninde kime veya kimin emrine ödenecekse onun adı soyadının yazılması gerekir. Tüzel kişiliği olmayan ve bu nedenle hak sahibi olabilmesine ve borç altına girebilmesine olanak bulunmayan bir firma lehine düzenlenmiş senet bono sayılamaz. Senedin ön ve arka yüzünde lehdar hanesinde belirtilen firma isminin tüzel kişi olduğuna yönelik şirket kaşesi altında ciroda yapılmamıştır. Takip talebinde ve buna ekli vekaletnamede, senet metni dışında şirket ünvanının yazılması, takip dayanağı senetlere kambiyo senedi özelliğini kazandırmaz. Bu durumda mahkemece 170/a-2.maddesi gereğince takibin iptaline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde itirazın reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 10.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy