MAHKEMESİ : İzmir 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 12/06/2008
NUMARASI : 2008/359-2008/410
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
TTK.nun 708. maddesi gereğince; bir çek, keşide edildiği yerde ödenecekse 10 gün; keşide edildiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.
Dayanak çeklerden 19.09.2007 keşide tarihli 20.000 TL lik çekin keşide yeri İzmir, muhatap banka çarşı şubesi-İzmir olup, ibraz süresi 10 gündür.Çekin üzerinde yazılı keşide tarihine ibraz süresinin (10 gün) ilavesinden sonra 6 aylık zamanaşımı süresinin hesaplanması gerekir.
19.9.2007 keşide tarihli çekin ibraz süresi 29.9.2007 tarihinde sona ermekte olup, TTK.nun 726. maddesinde yazılı 6 aylık zamanaşımı süresi dolduktan sonra takibe konduğundan Mahkemece, İİK.nun 169/a-4-5 maddesi gereğince bu çek yönünden borçlunun zamanaşımı itirazının kabulü ile takibin durdurulmasına karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 22.01.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy