MAHKEMESİ : Ankara 14. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 19/03/2009
NUMARASI : 2009/438-2009/359
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu hakkında alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yoluyla icra takibinde, alacaklının talebi üzerine icra müdürlüğünce borçlunun çalıştığı kuruma yazılan haciz müzekkeresinde, maaşının 1/4'ünün haczedilerek, çift maaş (ücret) alması durumunda, kesintilerin çift maaş üzerinden yapılarak, ikramiyenin ise tamamının haczedilerek müdürlüklerine gönderilmesi istenmiştir. 4857 Sayılı Kanunun 35. maddesi uyarınca işçilerin aylık ücretlerinin ancak 1/4'ü haczedilebilir. İkramiye de ücretten sayıldığından, onun da aynı koşullarda (1/4'ü) haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur.
Devlet ve ona bağlı müesseselerde çalışan işçiler hakkındaki 6772 sayılı Kanunun 4. maddesinde ise "fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete muntazam tediyelerin" haczedilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu nedenledir ki, arızi olarak belli koşulların gerçekleşmesi sonucu işçiye ödenecek olan fazla mesai, evlilik zamları gibi yardımların haczedilemeyeceği kuşkusuzdur.
Somut olayda borçlunun şikayetinin yukarıda açıklanan kurallar doğrultusunda değerlendirilerek, oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile dosya üzerinden istemin sonuçlandırılması isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15.10.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy