MAHKEMESİ : Elbistan İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 28/11/2008
NUMARASI : 2008/169-2008/181
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu Ö.D. vekili, dosya alacağının diğer borçlu H. G.P.ın alacaklı olduğu Elbistan 1.İcra Müdürlüğü’nün 2001/1214 sayılı takip dosyasından tahsil edildiğini, bu nedenle dayanak senet aslının iadesi gerektiğinden bahisle icra mahkemesine başvurmuş, mahkeme, alacağın tamamı ödendiği gerekçesi ile istemin kabulüne karar vermiştir. Ancak takip dosyasında, yukarıda anılan dosyadan tahsil edilen para alacaklı S. Ö.’e ödenmiş ise de, icra müdürünün 25.09.2008 tarihli muhtırası ile borçlulara tebligat yapılmadığından ödenen paranın iadesi istenmiş, ödenen para 14.11.2008 tarihinde icra dosyasına iade edilip Elbistan 1.İcra Müdürlüğü’nün 2001/1214 sayılı dosyasına 1888 no'lu tahsilat makbuzu ile girerek, aynı gün 3974 sayılı reddiyat makbuzu ile de dosya alacaklısı H. G.P.vekiline ödenmiştir. Açıklanan bu durum karşısında alacak tahsil edilip takip dosyası infaz edilmediğinden, senedin iadesine ilişkin istemin reddine karar vermek gerekirken yazılı gerekçeyle kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 28.04.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.