MAHKEMESİ : Salihli İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 09/06/2009
NUMARASI : 2009/192-2009/266
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklılar vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Takip dayanağı ipotek akdinin incelenmesinde kesin borç ipoteği niteliğinde olduğu ancak süresiz olarak kurulduğuna göre BK'nun 312.maddesi uyarınca yapılmış bir ihtar da yoktur bu nedenle İİK.nun 149/b maddelerine göre alacak henüz muaccel hale gelmediğinden, söz edilebilir ise de Dairemiz İçtihatlarında benimsendiği üzere ilam niteliğindeki (süresiz) kesin borç ipoteğinde ödeme emrinin (icra emrinin) borçluya tebliğinde de borç muaccel kılınmış sayılır. Bu nedenle ipotek akit tablosunda faize ilişkin herhangi bir hükümde bulunmadığından alacaklıların 20.000 TL ipotek bedeline takip tarihinden itibaren yasal faiz isteyebileceği tartışmasız olup mahkemece takip şekli itibariyle borcun ödendiğide kanıtlanmadığına göre itirazın kaldırılmasına karar vermek gerekirken taraflar arasında cari hesap bulunmadığı gerekçesiyle istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15.12.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy