MAHKEMESİ : İstanbul 9. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 06/11/2008
NUMARASI : 2008/1529-2008/1777
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte borçlu ...Petrol Ürünleri A.Ş. icra mahkemesine başvurusunda; çekteki cirosunun iptal edilmiş olması nedeniyle haklarında takip yapılamayacağını ileri sürmektedir.
Takip dayanağı belgenin TTK.nun 692.maddesinde öngörülen koşulları taşıdığı, kambiyo senedi vasfında olduğu ve çeki birbirine bağlı cirolarla eline geçiren alacaklının TTK.nun 702.maddesi hükmüne uygun yetkili hamil konumunda bulunduğu tesbit edilmiştir. Yetkili hamilin keşideciye takip etme hakkı olmakla birlikte, TTK.nun 702/2.cümlesinde; "çizilmiş cirolar bu hususta yazılmamış hükmündedir" hükmü uyarınca adı geçen borçlunun bu çek nedeni ile sorumlu tutulması mümkün değildir. Bu itibarla şikayetin kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ :Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 07/05/2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy