MAHKEMESİ : İzmir 5. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 30/06/2009
NUMARASI : 2009/1017-2009/1122
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
İ.İ.K.’nun 150/b maddesinde; “Rehin, kiraya verilmiş bir gayrimenkul ise icra müdürü, alacaklının talebi üzerine takibin kesinleşmesini beklemeden kiracıları da takipten haberdar eder ve işleyecek kiraların icra dairesine ödenmesini emreder. Şu kadar ki, bu şekilde işlem yapılması aynı yasanın 132. ve 135. maddelerdeki hakları ortadan kaldırmaz. Kiracı ihtara rağmen kira paralarını icra dairesine yatırmazsa hakkında yine aynı kanunun 356. madde hükmü kıyasen uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.Anılan madde uyarınca uygulanması gereken yukarıdaki madde hükümlerine riayet etmemiş olanların kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri paraların ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınması.” hükmünün uygulanmasından ibarettir. Somut olayda ipotekli taşınmazın kiracısı Denizbank A.Ş.’ye kira paralarının dosyaya yatırılması için 05.06.2009 tarihinde taşınmaza gidilip işlem yapılmış, banka şube yetkilisi “01 Temmuz 2009 tarihinden itibaren aylık kira bedellerini dosyaya ödeyeceklerini” söylemiş olup bu tarihten sonraki kira paralarının takip dosyasına ödenmesi gerekir. Kiracı 3.kişinin anılan işleme yönelik şikayetlerini icra mahkemesine başvurusu zorunludur. 3.Kişi kiracının İcra Mahkemesine bu yönde bir başvurusu ve kira borcu bulunmadığı yönünde mahkemeden almış olduğu bir karar bulunmamaktadır. Bu durumda istemin kabulüne karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile işlemin yasaya aykırı olmadığı gerekçesiyle reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 22/12/2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.