MAHKEMESİ : Ankara 6. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 24/11/2008
NUMARASI : 2008/985-2008/963
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Kambiyo senetleri ile ilgili hak sahipliğini ispat külfeti hakkındaki TTK.nun598.ve 702.maddelerinde "senedi elinde bulunduranın kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşıldığı taktirde selahiyetli hamil sayılacağı" belirtilmiştir. Takip konusu çekin arka yüzünde "iş bu çek alacağının B.K.162-170.maddeleri uyarınca tediye makamına kaim olmak üzere Akbank T.A.Ş. Küçükesat şubesinde devir ve temlik edildiği" görülmektedir. B.K.162.170.maddelerine uygun olarak bu çekin ibrazdan önce Akbank Küçükesat şubesine temlik edildiği tartışmasızdır. Temlik cirosu ile çeki iktisap eden Akbank Küçükesat şubesinin, alacaklı sıfatıyla TTK.nun 599/son maddesine göre kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takip yapmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Mahkemece borçlunun iddiaları incelenerek oluşacak sonuca göre bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İ.İ.K. 366 ve H.U.M.K.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 14.05.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.