MAHKEMESİ : Kocaeli 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 19/06/2008
NUMARASI : 2008/9-2008/199
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibi yetkili hamil tarafından keşideci borçlu ile lehtar aleyhine başlatılmıştır. Takip alacaklısının (hamilin) kötüniyetli olduğu, senedi iktisap ederken bile bile borçlunun zararına hareket ettiği iddia ve takip hukuku açısından geçerli bir (yazılı) belge ile kanıtlanamadıkça keşidecinin lehtara ve diğer ilgililere karşı kişisel def'ileri, menfi tespit davasında taraf da olmayan takip alacaklısına karşı ileri süremeyeceği (TTK. 559), bu durumda alacaklı hamilin bonoları ciro yolu ile alırken bile bile borçlunun zararına hareket ettiği de (kötüniyetli olduğu) borçlu tarafça ispat edilmediğinden bu yöndeki şikayetin reddi ile sair itirazları incelenerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken takibin iptali yönünde hüküm kurulması isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 07.05.2009 gününde oybirliği
Full & Egal Universal Law Academy