MAHKEMESİ : Kadıköy 3. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 28/01/2010
NUMARASI : 2009/1755-2010/121
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından borçlu hakkında, çeke dayalı olarak kabiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takip nedeniyle, borçlu icra mahkemesine başvurarak, Kadıköy 1.Asliye Ticaret Mahkemesinde görülen menfi tesbit davasında verilen 9.9.2009 tarihli tedbir kararı gereğince takibin iptalini talep etmiştir.
Taraflar arasında görülen Kadıköy 1.Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2009/968 esas sayılı menfi tesbit davasında verilen 09.09.2009 tarihli ihtiyati tedbir kararı ile İİK. nun 72/2 maddesi uyarınca “ 04.09.2009 tarihinden sonra çekin davalılar tarafından icra takibine konu edilmemesine , edilmesi halinde takibin durdurulmasına ” karar verildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda mahkemece, tedbir kararından sonra 25.09.2009 tarihinde takip başlatıldığı nazara alınarak, takibin durdurulması yerine tedbir kararına aykırı olarak takibin iptaline karar verilmesi isabetsiz olup, hükmün bu nedenle bozulması gerekir ise de, anılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından, kararın düzeltilerek onanması yoluna gidilmiştir.
SONUÇ :Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile Kadıköy 3. İcra Mahkemesinin 28.01.2010 tarih ve 2009/1755 esas -2010/121 karar sayılı kararının hüküm bölümünün 2. bendindeki “ takibin iptali ” ibaresinin karar metninden çıkartılmasına yerine “takibin durdurulmasına” sözcüklerinin yazılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekliyle İİK.366. ve HUMK.438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), mahkeme kararı düzeltilerek onandığından harç alınmasına yer olmadığına, 13/07/2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy