MAHKEMESİ : Elmadağ İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 10/11/2009
NUMARASI : 2009/95-2009/111
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
1) Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde:
İİK.nun 4949 Sayılı Kanunla değiştirilen 363/1.maddesinin son cümlesindeki kesinlik sınırının aynı kanunun ek 1.maddesinin 1.fıkrası uyarınca 01.01.2009 tarihinden itibaren artırılan miktarı dikkate alındığında uyuşmazlık konusu değerin 4.030 TL.yi geçmediği anlaşıldığından mahkeme kararının temyiz kabiliyeti yoktur.
Temyiz dilekçesinin (REDDİNE),
2) Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesinde;
İİK'nun 134. maddesinde ihalenin feshi nedenleri teker teker belirtilerek gösterilmiştir. Ayrıca ,"ihalenin BK'nun 226. maddesinde yazılı", "satış ilanının tebliğ edilmemiş olması", "satılan malın esaslı niteliklerindeki hata" ve "ihaledeki fesat" nedeniyle ihalenin bozulabileceğine değinilmiştir. Açık artırma ilanında KDV'nin %18 olarak gösterilmesi ihalenin feshi nedenlerinden olmayıp, KDV'nin hangi miktar üzerinden ödeneceğine ilişkin bulunduğundan mahkemenin bu hususu fesih nedeni olarak kabul etmesinde isabet yoktur.
Öte yandan şikayetçinin İİK'nun 134/2. maddesine göre ihaleye iştirak ederek pey sürdüğü anlaşıldığından ihalenin feshini istemesinde ilgili sıfatı bulunmaktadır. Ancak diğer ilgililere satış ilanı tebliğ edilmediği veya usulsüz tebliğ edildiği nedeni ile ihalenin feshini talep edemez. Somut olayda borçlulara satış ilanının tebliğ edilmediğine yönelik şikayet hakkı sadece borçlulara ait olup, bu husususu, şikayetçi vekili fesih sebebi olarak ileri süremez. Mahkemenin bu yöndeki kabulü de yasaya aykırıdır. Bu durumda mahkemece istemin reddine karar vermek gerekirken ihalenin feshine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 27/05/2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy