MAHKEMESİ : Espiye İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 17/03/2011
NUMARASI : 2010/24-2011/6
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
28.02.2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak, yayımı tarihinde yürürlüğe giren 5838 Sayılı Yasa'nın 18. maddesi ile 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanuna eklenen geçici 1/5. maddesine göre; "31.12.2011 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir."
14.12.2009 tarihinde kabul edilip, 20.12.2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımlandığı tarihte yürürlüğe giren 5941 Sayılı Çek Kanunu'nun 3. maddesinin 8. fıkrasına göre ise; "üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinden önce ibraz edilen çekin karşılığının TTK'nun 707. maddesi uyarınca kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde bu çekle ilgili hukuki takip yapılamaz. İleri düzenleme tarihli çekle ilgili olarak hukuki takip yapılabilmesi için çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve karşılıksızdır işlemine tabi tutulması gerekir."
Somut olayda, 25.05.2010 keşide tarihini taşıyan çek, 17.02.2010 tarihinde bankaya ibraz edilmiştir. Bu durumda yukarıda yazılı yasal düzenlemelerin yürürlük tarihinden sonra keşide edilmiş ve keşide tarihinden önce ibraz edilmiş olan takip dayanağı çekteki bu ibraz, yukarıda belirtilen geçici 1/5. maddeye göre geçersizdir. Çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilerek karşılıksızdır işlemine tabi tutulmadığından yukarıda yazılı 5491 S.K.’un 3/8. maddesine göre bu çekle ilgili takip yapılamaz. O halde mahkemece, bu yöndeki itirazın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile istemin reddi yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15/12/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy