MAHKEMESİ : Alanya 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 13/03/2012
NUMARASI : 2011/341-2012/141
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 19.02.2013 tarih ve 2012/29070 Esas, 2013/4882 Karar sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu vekilinin, müvekkiline yapılan ödeme emri tebligatının usulsüz olduğunu ileri sürdüğü, talebin mahkeme tarafından kabul edildiği ve kararın Dairemizce onandığı görülmüştür.
Somut olayda; borçluya çıkarılan ödeme emrinin bila tebliğ dönmesi üzerine alacaklının talebi ile borçlunun, Alanya Tapu Sicil Müdürlüğü’nce bildirilen adresine tebligat çıkarıldığı, bila tebliğ döndüğü için, 08.03.2010 tarihinde 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Tebligatın yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 35/4 maddesinde “Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, taraflar arasında yapılan, imzası resmi merciler önünde ikrar olunmuş sözleşmelerde belirtilen adresler ile kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, ticaret sicillerine ve esnaf ve sanatkarlar sicillerine verilen en son adreslerdeki değişiklikler hakkında da bu madde hükümleri uygulanır.” denilmiştir.
Bu değişikliğin gerekçesinde ise; "Adres değişikliğini düzenleyen 35 inci madde kapsamı uygulamanın ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde genişletilmiştir. Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tarafların aralarında yaptıkları sözleşmede geçerli bir adres tespit etmeleri, bu adresin değiştiğinin karşı tarafa bildirilmemesi halinde adres araştırılması yoluna gidilmeksizin 35 inci maddenin uygulanması kabul edilmiştir. Ancak Kanunun verdiği bu hakkın kötüye kullanılmaması yönünden 35 inci maddenin uygulanması, imzası resmi makamlar önünde ikrar olunmuş (ki, noterlerce düzenlenen ya da onanan sözleşmeler dahil) sözleşmeler yönünden uygulanacaktır. Maddedeki bu değişiklik, taraflar arasında yapılan sözleşmelerde, tarafların kendi iradeleri ile adreslerini bildirmelerine hukuki bir sonuç ve değer vermekte, yargının süratlenmesi amaçlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğinde olan ve 1982 Anayasasının 135 inci maddesinde sayılan meslek kuruluşlarına ticaret sicilleri ile esnaf ve sanatkarlar sicillerine verilen en son adreslerin değişmesi ve adresin bu kurum ve kuruluşlara bildirilmemesi halinde de aynı hüküm uygulanacaktır." denmektedir.
Yukarıda belirtildiği üzere tebligat tarihinde yürürlükte bulunan 7201 Sayılı TK'nun 35/4. maddesine göre daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, kamu kurumu olan tapu sicil müdürlüğünce bildirilen adrese yapılan tebligat geçerlidir.
O halde mahkemece; yukarıda belirtilen nedenlerle şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle istemin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsiz olup, kararın bu nedenle bozulması gerekirken Dairemizce onandığı anlaşılmakla borçlu vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ: Alacaklının karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 19.02.2013 tarih ve 2012/29070 E- 2013/4882 K. sayılı onama kararının kaldırılmasına, Alanya 1. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 13.03.2012 tarih ve 2011/341 E, 2012/141 K. sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 27/05/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy