ESAS NO : 2013/17040
KARAR NO : 2013/25721
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından 28.10.2011 keşide tarihli çeke dayalı olarak genel haciz yoluyla ilamsız icra takibi yapıldığı, borçlunun çek altındaki imzaya itiraz etmesi üzerine alacaklının itirazın kaldırılması istemi ile icra mahkemesine başvurduğu anlaşılmıştır. Başvuru bu hali İİK. nun 68/a maddesine dayalı itirazın kaldırılması istemidir.
İcra takibinin dayanağı çek kambiyo senedi vasfını taşımakta olup yasal süresi içerisinde muhatap bankaya ibraz edilmiştir ve alacaklı takip dayanağı çekin yetkili hamilidir. Bu haliyle İİK. nun 68/1. maddesinde yer alan ve alacaklıya itirazın kaldırılması olanağını tanıyan "mücerret borç ikrarını içeren" belge niteliğindedir. Alacaklının kambiyo vasfını taşıyan çeke dayalı olarak borçlular hakkında, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu yerine genel haciz yolunu seçmesinde yasaya aykırılık yoktur.
Bu durumda mahkemece İİK'nun 68/a maddesi uyarınca alacaklının itirazın kaldırılması isteminin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar vermesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/07/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy