ESAS NO : 2013/17059
KARAR NO : 2013/24716
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 21.03.2013 tarih, 1401/10638 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Sair karar düzeltme talepleri yerinde değil ise de;
İİK.nun 68/son fıkrasının ilk cümlesi aynen; "itirazın kaldırılması talebinin esasa ilişkin nedenlerle kabulü halinde borçlu, talebin aynı nedenlerle reddi halinde ise alacaklı, diğer tarafın talebi üzerine tazminata mahkum edilir" yasal düzenlemesini içermektedir. İcra Mahkemesince alacaklının, itirazın kaldırılması istemi sadece takip dayanağı belgenin İİK.nun 68/1.maddesinde belirtilen belge niteliğinde olmadığından bahisle işin esası incelenmeksizin reddedildiğinden alacaklının tazminatla sorumlu tutulması isabetsiz olup hükmün bu nedenle bozulması gerekir ise de, anılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması gerekirken 21.03.2013 tarihinde onandığı anlaşıldığından alacaklının karar düzeltme talebinin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ :Alacaklının karar düzeltme talebinin kısmen kabulü ile Dairemizin 21.03.2013 tarih ve 2013/1401-10638 sayılı onama kararının kaldırılmasına, Gaziantep 2.İcra Hukum Mahkemesi'nin 15.11.2012 tarih ve 2012/348-664 sayılı kararının hüküm bölümünün tazminata ilişkin (2) no’lu bendinin karar metninden çıkarılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekli ile İİK.366. ve HUMK.438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), 02.07.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.