MAHKEMESİ : Antalya 2. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 08/03/2013
NUMARASI : 2013/201-2013/252
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Alacaklı tarafından çeke dayalı olarak başlatılan kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takipte, adi ortaklığı oluşturan şirketler vekilli tarafından icra mahkemesine yapılan başvuruda, ayrı tüzelkişiliği bulunmayan adi ortaklık hakkında takip yapılamayacağı gerekçesiyle haklarındaki takibin iptalini ve hacizlerin kaldırılmasını istedikleri, mahkemece adi ortaklığın hükmi şahsiyeti bulunmadığı, taraf ehliyeti olmadığı, adi ortakların ayrı ayrı gösterilmesi ve ayrı ödeme emri gönderilmesi gerektiği, adi ortaklık adına tek ödeme emri çıkarılarak takip yapılmasının usulsüz olduğu kabul edilerek şikayetin kabulü ile takibin iptali şeklinde karar verildiği anlaşılmıştır.
Somut olayda, alacaklı tarafından Antalya 2. İcra Müdürlüğü'nün 2012/9641 sayılı takip dosyası ile A.G ... Ltd. Şti.-C.T..Ltd. Şti. Ortak Girişimi ile C.T.Ltd. Şti.ne karşı çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takibe başlandığı ve örnek 10 no’lu ödeme emrinin A.G... Ltd. Şti.-C.T.Ltd. Şti. Ortak Girişimi adına 26.11.2012 tarihinde, yine takip borçlusu Cengi İnşaat Tur.Ltd. Şti. adına çıkarılan örnek 10 ödeme emrinin aynı tarihte tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Takipte adi ortaklık adına tek bir ödeme emri çıkarılmış olup, 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 520 (6098 Sayılı TBK.nun 620) .maddesine göre adi ortaklığın hükmü şahsiyeti bulunmadığından taraf ehliyeti yoktur. Dolayısıyla yukarıda belirtildiği şekilde adi ortaklık adına çıkarılan ödeme emrinin hukuken geçerliliği bulunmamaktadır.
O halde mahkemece takipte borçlu olarak gösterilen A.G ...Ltd. Şti.-C. T.Ltd. Şti. Ortak Girişimi hakkındaki takibin iptali şeklinde karar verilmesi gerekirken, diğer takip borçlusu olan ve hakkında ayrı ödeme emri gönderilen C.T.Ltd. Şti.ni de kapsar şekilde takibin iptali kararı verilmesi isabetsiz olupkararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/09/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.