MAHKEMESİ : Alanya 2. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 22/03/2013
NUMARASI : 2012/358-2013/152
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki şikayetçi tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı tarafından kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan takibe karşı, şikayetçi üçüncü kişinin, borçluya ait taşınmazı 30.04.2010 tarihinde hacizli olarak satın aldığını, alacaklı tarafın İİK'nun 106-110. maddeleri gereğince iki yıllık satış isteme süresinde satış talebinde bulunmadığını ve satış masraflarını yatırmayarak haczin düşmesine sebebiyet verdiğini ileri sürerek, 02.04.2012 tarihli haciz tatbiki işleminin iptali ve haczin fekki istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda; takibin kesinleşmesinden sonra alacaklı vekilinin talebi üzerine borçlu adına kayıtlı şikayete konu taşınmazın haczine karar verildiği ve 31.05.2007 tarihinde haciz şerhinin işlendiği, 01.04.2010 tarihli alacaklının haczin yenilenmesi talebi üzerine 02.04.2010 tarihinde tapuya haciz şerhinin tekrar işlendiği, borçlunun mahcuz taşınmazdaki hissesini 30.04.2010 tarihinde şikayetçiye sattığı, süresinde satış istenmediği için haczin düştüğü, alacaklının talebi üzerine 02.04.2012 tarihinde yeniden taşınmazın haczine karar verildiği ve 06.04.2012 tarihinde haciz şerhinin işlendiği görülmektedir.
Takibin kesinleşmesinden sonra alacaklı, borçlunun mal, hak ve alacaklarının haczini isteyebilir. İcra hukukunda, haczin yenilenmesine ilişkin hukuki müessese bulunmamaktadır. Bu nedenle 02.04.2012 tarihinde uygulanan haciz, ilk haczin devamı niteliğinde olmayıp yeni bir haciz işlemidir. Hal böyle olunca, yeni haciz tarihinde, taşınmaz tapuda borçlu adına kayıtlı olmadığından haciz işlemi yasaya aykırıdır.
O halde, mahkemece şikayetin kabulü ile 02.04.2012 tarihli haciz işleminin iptaline karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ :Şikayetçinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.