MAHKEMESİ : İstanbul 4. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 17/01/2013
NUMARASI : 2012/1113-2013/30
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
6100 Sayılı HMK'nun 114/1-g maddesi gereğince davacının yatırması gereken gider avansı dava şartlarındandır. Aynı yasanın 115/2. maddesinde de “Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder” hükmü getirilmiştir.
Somut olayda borçlu vekilinin 19.10.2012 tarihinde, Bergama İcra Hukuk Mahkemesi kanalıyla İstanbul Nöbetçi İcra Hukuk Mahkemesinde görülmek üzere meskeniyet şikayetinde bulunduğu, aynı gün 120.00 TL'lik gider avansını PTT Genel Müdürlüğü Bergama Şubesi'nden havale ettiği, ancak daha sonra sözkonusu meblağın 18.11.2012 tarihinde iade edildiği, ancak bu işlemden borçlu vekilinin haberdar edilmediği anlaşılmaktadır.
Bu sebeple mahkemece, borçlu vekilinin süresinde gider avansını yatırdığı ancak mahkemece iade edildiği gözönünde tutularak, borçlu vekiline yeniden gider avansını yatırmak üzere kesin süre tanıyıp sonuçlarını da ihtar ettikten sonra sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ :Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.