MAHKEMESİ : Manavgat İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 22/01/2013
NUMARASI : 2012/237-2013/14
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
1-İşin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılmasına, HUMK.nun 438. ve İİK'nun 366. maddeleri hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki isteğin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi:
2-Mirasçı borçluların, takip dosyasında haczedilen taşınmazın, İİK'nun 82. maddesinin 1. fıkra 12. bendi kapsamında haline münasip evleri olduğunu ileri sürerek haczin kaldırılması için şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurdukları, mahkemece, taşınmaz üzerinde tüketici kredisinin teminatı olmak üzere ipotek tesis edildiği, ipotek borcunun halen devam ettiği gerekçesi ile şikayetin reddine karar verildiği görülmektedir.
İİK'nun 82. madde 1. fıkra 12. bendinde yer alan haczedilemezlik şikayeti, İİK'nun 16/1. maddesi uyarınca 7 günlük süreye tabidir. Bu süre öğrenme tarihinden başlar.
Somut olayda, borçluların meskeniyet şikayetinde bulunduğu taşınmazın tapu kaydına 06.05.2010 tarihinde haciz şerhi işlendiği, şikayetçilerin mirasa dayalı olarak 27.10.2011 tarihinde adlarına intikal yaptırdığı, dolayısıyla en geç bu tarih itibariyle hacizden haberdar olduklarının kabulü gerektiği, meskeniyet şikayetinin ise 29.06.2012 tarihinde yapıldığı görülmüştür.
O halde, mahkemece şikayetin süreden reddi gerekirken, işin esası incelenerek ret kararı verilmesi isabetsiz ise de, sonuçta istem reddedildiğinden sonucu itibariyle doğru olan kararın onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ : Borçluların temyiz itirazlarının reddi ile sonucu doğru mahkeme kararının yukarıda 2 nolu bentte yazılı nedenlerle İİK'nun 366. ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), 24,30 TL onama harcı temyiz edenden alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy