MAHKEMESİ : Körfez Asliye Hukuk Mahkemesi (İcra Hukuk)
TARİHİ : 20/06/2013
NUMARASI : 2013/65-2013/103
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Borçlu, icra mahkemesine başvurusunda, ödeme emri tebliğ işleminin usulsüz olup, posta memurunun bu usulsüz tebliğ işlemi nedeniyle Sulh Ceza Mahkemesince cezalandırılmasına karar verildiği iddiasıyla ödeme emrinin iptalini talep etmiş, mahkemece, şikayetin kabulü ile ödeme emrinin iptaline karar verilmiştir.
Şikayet dilekçesi içeriğine göre borçlunun icra mahkemesine başvurusu usulsüz tebligat iddiasına ilişkin şikayet niteliğindedir. 7201 Sayılı Kanun'un 32. maddesi gereğince tebliğ, usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğ işleminden haberdar olmuş ise geçerli sayılır. Muhatabın beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi olarak kabul edilir. Görüldüğü üzere, usulsüz yapılan tebliğ, mutlaka batıl olmayıp, muhatap tarafından öğrenildiği tarihte geçerli olacaktır (HGK'nun 05.06.1991 tarih, 1991/12-258 E. - 1991/344 K.). Öte yandan, usulsüz tebliğe ilişkin şikayetin, İİK.nun 16/1. maddesi uyarınca borçlunun tebligatın usulsüzlüğünden haberdar olduğu tarihten itibaren 7 günlük süre içerisinde icra mahkemesine bildirilmesi gerekir.
Somut olayda, borçlunun 04.01.2012 tarihinde icra dosyasına itiraz dilekçesi verdiği görülmüştür. Bu durumda en geç bu tarihte icra takibini ve usulsüz tebliğ işlemini öğrendiğinin kabulü gerektiğinden 27/05/2013 tarihinde icra mahkemesine yaptığı, başvuru İİK.nun 16/1. maddesinde öngörülen 7 günlük süreden sonradır.
O halde, mahkemece şikayetin süre aşımı nedeniyle reddi gerekirken yazılı gerekçe ile ödeme emrinin iptali yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18/11/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.