MAHKEMESİ : İstanbul 21. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 11/06/2013
NUMARASI : 2012/828-2013/500
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Alacaklı tarafından çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla başlatılan takibe karşı, borçlunun zamanaşımı itirazını ileri sürerek icranın geri bırakılması istemi ile icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece zamanaşımı itirazının kabulüne ve icranın geri bırakılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
İ.İ.K.’nun 168/5.maddesi hükmü gereğince, borçlunun, borcu olmadığını veya borcun itfa edildiğini, mehil verildiğini, alacağın zamanaşımına uğradığını, yetki itirazını sebepleri ile birlikte beş gün içinde icra mahkemesine bildirmesi gerekir.
Somut olayda, alacaklı tarafından çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine başlandığı, borçlunun, takip tarihinden ödeme emri tebliğ tarihine kadar dosyanın işlemsiz bırakıldığını ileri sürerek zamanaşımı itirazında bulunduğu, bu tarihte henüz icra takibinin kesinleşmediği görülmektedir. Bu hali ile, borçlunun icra mahkemesine başvurusu, İİK.nun 168/5.maddesi kapsamında zamanaşımı itirazı olup, aynı kanunun 169/a-5.maddesi gereğince itirazın kabulü kararı ile takip durur.
Mahkemece, borçlunun zamanaşımı itirazı kabul edildiğine göre, İİK.nun 169/a-5.maddesi uyarınca takibin durdurulmasına karar verilmesi gerekirken, icranın geri bırakılmasına hükmedilmesi isabetsiz olup, kararın bu nedenle bozulması gerekir ise de, anılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından kararın düzeltilerek onanması gerekmiştir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile İstanbul 21.İcra Mahkemesinin 11/06/2013 tarih ve 2012/828 E.-2013/500 K. sayılı kararının hüküm bölümünün üçüncü paragrafında yer alan “icranın geri bırakılmasına” ifadesinin karar metninden çıkartılmasına, yerine “takibin durdurulmasına” ifadesinin yazılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekli ile İİK. 366 ve HUMK.’nun 428. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), mahkeme kararı düzeltilerek onandığından harç alınmasına yer olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy