MAHKEMESİ : Ankara 14. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 19/09/2013
NUMARASI : 2013/540-2013/987
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
İİK'nun 170/3. maddesine göre, icra mahkemesi, aynı kanunun 68/a maddesine göre yapacağı inceleme sonunda inkar edilen imzanın borçluya ait olmadığı kanaatine varırsa, itirazın kabulü ile birlikte takibin durdurulmasına ve 4.fıkra uyarınca alacaklının senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde, borçlu yararına takip konusu alacağın %20’sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın %10’u oranında para cezasına hükmeder.
Somut olayda, senet üzerindeki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti alacaklıya ait olduğundan, mahkemece alacaklıya bilirkişi ücretini yatırması için 2 haftalık kesin süre verilerek ihtara rağmen kesin süre içerisinde bilirkişi ücreti yatırılmadığından imzaya itirazın kabulüne karar verildiğine göre takibin durdurulması yerine iptali yönünde hüküm tesisi isabetsiz olduğu gibi, bu durumda imzanın borçluya ait olup olmadığı hususunda kesin bir tespite gidilemediği anlaşıldığından, alacaklının tazminat ile sorumlu tutulması isabetsiz olup kararın bu nedenlerle bozulması gerekir ise de; yapılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından kararın düzeltilerek onanması yoluna gidilmiştir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile Ankara 14. İcra Hukuk Mahkemesi'nin 19/09/2013 tarih ve 2013/540 E, 2013/987 K. sayılı kararının hüküm bölümünün 2. cümlesinde yer alan "takibinin iptaline" sözcüklerinin karar metninden çıkartılarak yerine "takibinin durdurulmasına" sözcüklerinin eklenmesine, tazminata ilişkin 4. cümlesinin tamamının karar metninden çıkarılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekliyle İİK 366. ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), mahkeme kararı düzeltilerek onandığından harç alınmasına yer olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/12/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy