MAHKEMESİ : Şanlıurfa 1. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 22/10/2012
NUMARASI : 2012/629-2012/691
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu, hakkında kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takipte, takip sonrası döneme ilişkin faize ve dolayısıyla dosya borcuna yönelik şikayette bulunmuş, mahkemece, takibin kesinleşmesinden önceki döneme ilişkin faiz oranı ve miktarına yönelik şikayetin reddine, takibin kesinleşmesinden sonraki dönem için faiz oranı ve miktarına yönelik talep hakkında ise olumlu ya da olumsuz karar verilmesinin icra müdürlüğünce yerine getirilmesine karar verilmiştir.
Borçlu takibin kesinleşmesinden önceki döneme ilişkin borca ve fer'ilerine itiraz edemez. Ancak kesinleşen takipte dosya borcunun ödeme veya icra emrine aykırı olarak hesap edilmesi halinde bu hususu şikayet konusu yapabilir.
Somut olayda, bonolara dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takipte, takipten öncesi için uygulanması istenen faiz oranına yasal süresi içerisinde borçlu itiraz etmemiştir. Bu durumda takip öncesi için istenen faiz oranı kesinleşmiştir. Bu nedenle mahkemenin kesinleşen takip öncesi faiz oranına ve miktarına yönelik istemin reddine ilişkin kararında bir isabetsizlik yoktur. Ancak mahkemece, borçlunun, takibin kesinleşmesinden sonraki döneme ilişkin faize ve dosya borcuna yönelik şikayeti hakkında gerektiğinde bilirkişi incelemesi de yaptırılarak olumlu-olumsuz bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), bozma nedenine göre alacaklının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 22/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy