MAHKEMESİ : Kumluca İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 15/10/2012
NUMARASI : 2011/145-2012/111
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
TTK'nun 690. maddesinin atfı ile bonolar hakkında da uygulanması gereken TTK'nun 626/3. ve 642. maddeleri gereğince ödememe protestosunun ödeme gününü takip eden iki iş günü içinde çekilmesi gerekir. Diğer taraftan cirantaların takip edilebilmeleri için keşidecinin süresi içinde protesto edilmesi gerekli ve yeterli olup, ayrıca cirantaya karşı da ödememe protestosunun çekilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
Somut olayda takibe dayanak yapılan bononun vade tarihi 20.05.2009 olup, ödememe protestosunun yukarıda belirtilen yasal (2) günlük süre geçirildikten sonra 28.05.2009 tarihinde çekildiği, dolayısıyla bir hukuki sonuç doğurmayacağı anlaşılmaktadır.
Mahkemece, keşideciye karşı süresinde protesto çekilmemesi nedeniyle takibin iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile takibin iptali doğru değil ise de, sonuçta istem kabul edilip takibin iptaline karar verildiğinden sonucu itibariyle doğru olan mahkeme kararının onanması gerekmiştir.
SONUÇ: Alacaklının temyiz itirazlarının reddi ile sonucu doğru mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), 21,15 TL onama harcı alındığından mahsubuna bakiye, 3,15 TL harcın temyiz edenden alınmasına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/05/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi