MAHKEMESİ: Ereğli(Konya) İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ: 06/05/2014
NUMARASI: 2013/108-2014/92
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Borçlunun, takip dosyasında haczedilen taşınmazın, İİK'nun 82. maddesinin 1.fıkrasının 12.bendi kapsamında haline münasip evi olduğunu ileri sürerek haczin kaldırılması için şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece, bilirkişi raporuna göre meskenin toplam değerinin 66.870,00-TL, borçlunun mütevazı bir semtte alabileceği bir dairenin değerinin ise 65.000,00-TL olduğu, bu durumda evin değeri ile daha mütevazı bir semtte alınabilecek daire arasında miktar itibariyle az bir fark bulunduğu, borçlunun taşınmazda 1/2 pay sahibi olduğu da göz önünde bulundurularak taşınmazın borçlunun haline münasip evi olduğundan bahisle şikayetin kabulüne karar verildiği görülmüştür.
Borçlu taşınmazda 1/2 pay sahibi olduğundan hissesine düşen değer 33.435,00 TL olup bu miktar haline münasip ev değeri olan 65.000,00 TL'den düşüktür.
O halde mahkemece borçlunun evi üzerindeki haczin açıklanan nedenlerle kaldırılması gerekirken, evin değeri ile daha mütevazı bir semtte alınabilecek daire arasında miktar itibariyle az bir fark bulunduğu nedeni ile kaldırılması yönünde hüküm tesisi isabetsiz ise de; sonuçta istem kabul edildiğinden sonucu doğru mahkeme kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Alacaklının temyiz itirazlarının reddi ile sonucu doğru mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.'nun 366. ve HUMK. 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), alınması gereken 25,20 TL temyiz harcından, evvelce alınan harç varsa mahsubu ile eksik harcın temyiz edenden tahsiline, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 16.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.