MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklının borçlular aleyhinde ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla toplam 6.000.000 EURO alacağın tahsilini talep ettiği, harca esas değeri 14.880,000,00 TL olarak gösterdiği, dosyaya şikayetçi borçlular tarfından 29.08.2012 tarihinde 6.000.000 euro karşılığı olan 13.569.000.00 TL yatırıldığı ancak; 15. İcra Mahkemesi'nin 31.08.2012 tarihli tedbir kararı nedeniyle alacaklıya ödeme yapılmadığı, borçluların muvafakati ile bu paranın alacaklıya 24.06.2013 tarihinde ödendiği, alacaklı vekilinin 24.06.2013 tarihinde döviz kurunun nazara alınarak bakiye 1.737.000.00 TL için borçlulara muhtıra çıkarılması talebi üzerine, icra müdürlüğünce talebin kabulü ile borçlular adına muhtıra düzenlendiği, borçluların muhtıraya itirazlarının reddedilmesi üzerine bu işlemlere karşı şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurdukları, mahkemece, ipoteğin, limit ipoteği olması nedeniyle paranın dosyaya yatırıldığı tarihin esas alınması gerektiği kabul edilerek şikayetin kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 99/son maddesi gereğince; “Ülke parası dışında başka bir para birimiyle belirlenmiş ve sözleşmede aynen ödeme ya da bu anlama gelen bir ifade de bulunmadıkça, borcun ödeme gününde ödenmemesi üzerine alacaklı, bu alacağının aynen veya vade ya da fiilî ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parası ile ödenmesini isteyebilir. 'Buna göre, alacaklının seçimlik hakkı mevcut olup, fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden ödeme yapılmasını istemesi halinde, takip konusu alacak tahsil tarihine kadar yabancı para alacağı olarak değerlendirilir.
Somut olayda, alacaklının takip talebinde, ipotek bedeli olan 6.000.000 asıl alacağı yabancı para olarak (EURO) talep ettiği, sözkonusu parayı TL ye çevirip ödenmesini istemediğinden bu haliyle, seçimlik hakkını fiili ödeme günündeki kur üzerinden ödeme yapılması yönünde kullandığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda; alacaklıya, takipteki yabancı para alacağının fiili ödeme tarihindeki yani muvafakatin verildiği tarihteki kur üzerinden hesaplama yapılarak ödenmesi gerekir.Öte yandan paranın alacaklıya ödenmemesi yönünde tedbirli olarak takip dosyasına yatırılması, ödeme sayılmayacağı gibi tedbir nedeniyle alacaklıya da ödenemeyeceğinden bu tarih ödeme tarihi olarak kabul edilemez.
Mahkemece şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy