MAHKEMESİ : İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından başlatılan çeke dayalı kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takibe karşı borçlunun, iflas erteleme davasında 22.10.2014 tarihinde verilen tedbir ara kararı nedeniyle takibin iptali isteminin mahkemece kabul edildiği görülmektedir.
... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2014/488 Esas sayılı dosyasında, borçlunun talebi üzerine mahkemece 22.10.2014 tarihinde; "İİK 179/b maddesi geregince borçlu aleyhine İİK'nun 206. maddesinin 1. sırasında olan alacaklara ilişkin olanları hariç, 6183 Sayılı Kanun'a göre yapılan takiplerde dahil olmak üzere alacaklılar tarafından borçluya yönelik yapılmış ya da yapılacak tüm icra takip ve hacizlerin (ihtiyati hacizler de dahil olmak üzere) tedbiren durdurulmasına" karar verildiği, karardan sonra 17.11.2014 tarihinde şikayete konu takibin açıldığı anlaşılmaktadır.
Mahkemece verilen tedbir kararında, tüm icra takiplerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı takibin iptali yönünde bir hüküm bulunmadığına göre mahkemece, tedbir kararına uygun olarak alacaklı tarafından başlatılan takibin durdurulması yerine iptaline karar verilmesi isabetsiz ise de anılan yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını zorunlu kılmadığından hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
SONUÇ :Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile .... İcra Hukuk Mahkemesi’nin 07/04/2015 tarih ve 2014/852 E. - 2015/260 K. sayılı kararının hüküm fıkrasının bir nolu bendinde geçen “takibin iptali” sözcüklerinin karar metninden tamamen çıkartılmasına, yerine “takibin durdurulmasına” sözcüklerinin yazılmasına, kararın düzeltilmiş bu şekliyle İİK'nun 366. ve HUMK’nun 438. maddeleri uyarınca (ONANMASINA), mahkeme kararı düzeltilerek onandığından harç alınmasına yer olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/12/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
UE
Full & Egal Universal Law Academy