MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının bozulmasını mutazammın 24.03.2015 tarih, 2015/3327-6940 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki borçlu ve birleşen dosya davacıları tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu ... Gayrimenkul Gel. İnş. Tic. Ltd. Şti. ile haciz alacaklılarının, ayrı ayrı ihalesi yapılan 59 adet taşınmazın ihalesinin feshini istedikleri, mahkemece, asıl ve birleşen dosya yönünden şikayetin kabulü ile ihalelerin feshine karar verildiği, iş bu kararın alacaklı tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 24/03/2015 tarih ve 2015/3327 E.-6940 K. sayılı ilamı ile kararın bozulduğu, borçlu ... Gayrimenkul Gel. İnş. Tic. Ltd. Şti. ile birleşen dosya davacılarının bu kez karar düzeltme isteminde bulunduğu, bu aşamadan sonra alacaklı vekilinin 21.09.2015 tarihli dilekçesiyle temyiz isteminden feragat ettiği anlaşılmaktadır.Temyiz yoluna başvurulduktan sonra bundan feragat ancak; temyiz incelemesi yapılıncaya kadar mümkündür. Temyiz itirazları incelenerek bir tespit yapıldıktan ve Yargıtay'ca bir karar verildikten sonra bu kanun yolundan feragat hukuki bir sonuç doğurmaz.
6100 sayılı HMK.nun 308. maddesi gereğince, kabul, davacının talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir. Aynı maddenin ikinci fıkrası hükmüne göre, kabul, ancak, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri davalarda hüküm doğurur. Davayı kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK.nun 311/1). Davalının davayı kabul etmesi ile dava konusu uyuşmazlık sona erer.Mahkeme kararına karşı davacı borçlu ve birleşen dosya davacıları tarafından karar düzeltme isteminde bulunulmasından sonra; davacı borçlu, birleşen dosya davacları ve alacaklı vekillerinin 19.10.2015 tarihli, ihale alıcısı vekilinin ise 21.10.2015 tarihli dilekçeler ile davayı kabul ettikleri, bu nedenle de davanın kabulüne karar verilmesini talep ettikleri görülmektedir. Taraf vekillerinin iş bu beyanları, davayı kabul anlamında olup, anılan vekillerin vekaletnamelerinde de kabul yetkisi bulunduğuna ve dava da HMK'nun 308/2. maddesinde belirtilen tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri bir dava olmadığına göre, Dairemizin 24/03/2015 tarih ve 2015/3327 E.-6940 K. sayılı bozma kararının kaldırılmasına, oybirliği ile karar verildikten sonra, mahkemece tarafların davayı kabul beyanları hakkında bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.SONUÇ: Borçlu ve haciz alacaklılarının karar düzeltme taleplerinin kabulü ile Dairemizin 24/03/2015 tarih ve 2015/3327 E.-6940 K. sayılı bozma ilamının kaldırılmasına, kabul hakkında bir karar verilmek üzere mahkeme kararının İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 19/11/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.