MAHKEMESİ:İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından, ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nden 21.05.2014 tarih ve 2014/85 D. İş esas, 2014/88 D.İş karar sayılı ihtiyati haciz kararı alınarak, borçlular aleyhine 3 adet çeke dayalı kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile icra takibine başlandığı, borçlu ... vekilinin 27.05.2014 tarihli talebi ile açtıkları menfi tespit davasında verilen tedbir kararı nedeniyle ve çek bedelleri olan 55.105,42 TL ile % 20 teminatı depo ettiklerini bu nedenle takibin durdurulmasına ve ihtiyaten konulmuş tüm hacizlerin kaldırılmasını talep ettiği, müdürlükçe aynı tarihte takibin durdurulmasına ve hacizlerin fekkine karar verildiği, alacaklı tarafın icra mahkemesine başvurarak takibin durdurulması tedbir kararının ihtiyati haciz kararının tatbikine engel olmadığı, bu nedenle müdürlüğün 27.05.2014 tarihli kararının kaldırılmasını talep ettiği, mahkemece 03.04.2014 keşide tarihli çekle ilgili teminat yatırıldığı ve tedbir kararı olduğu diğer iki çek bedelinin de nakden depo edilmesi nedeniyle şikayetin reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
İİK'nun 266. maddesinde; borçlunun, para veya mahkemece kabul edilecek rehin veya esham yahut tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehni yahut muteber bir banka kefaleti göstermek şartı ile ihtiyati haczin kaldırılmasını mahkemeden isteyebileceği hükme bağlanmıştır. Anılan madde gereğince, borçlunun ihtiyati haczin kaldırılmasını talep edebilmesi için, tüm dosya borcunu karşılayacak miktarda ve anılan maddede yazılı olan teminatların gösterilmesi gerekir.
Somut olayda; ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nden 21.05.2014 tarih ve 2014/85 D. İş esas, 2014/88 D.İş karar sayılı ihtiyati haciz kararının iptal edildiğine dair karar ya da iddia bulunmamaktadır. Takip dosyasında uygulanan hacizler; mahkeme kararına dayandığına göre anılan karar kaldırılmadığı veya iptal edilmediği sürece yapılan haciz işlemi yasaya uygun olup icra müdürlüğünce kaldırılamaz. Öte yandan takip tarihi itibariyle asıl alacak miktarı 85.105,42 TL olup, borçlu tarafından sadece % 20 teminat karşılığı 20.711,28 TL ve iki adet çekin toplam bedeli olan 55.105,42 TL yatırıldığı, dosya borcunun tamamının ( asıl alacak ve fer'ileri) yatırılmadığı anlaşılmaktadır.
O halde mahkemece, dosya borcunun tamamının yatırılmadğı ve ihtiyati haczin kaldırılmasına yönelik karar olmadığı dikkate alınarak şikayetin kabulüne karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy