.......
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki taraflarca istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
1-Borçluların temyiz isteminin incelenmesinde;
Tarafların iddia ve savunmalarına, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere ve kararın gerekçesine göre borçluların temyiz itirazlarının REDDİNE,
2-Alacaklının temyiz itirazlarına gelince:
Borçlunun ihalenin feshi istemiyle icra mahkemesine başvurduğu, .......Mahkemesinin 02.11.2017 tarih ve 2017/91 E. - 2017/197 K. sayılı kararı ile şikayetin esasının incelenerek reddine karar verildiği ve borçlu aleyhine para cezasına hükmedildiği, borçlu vekili tarafından ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurulması üzerine,...... 6. Hukuk Dairesi’nin 15.3.2018 tarih ve 2018/552 E. - 2018/614 K. sayılı kararı ile şikayete konu 780 ada 3, 780 ada 4 ve 782 ada 29 parsel sayılı taşınmazlar yönünden istinaf isteminin reddine,780 ada 7 parsel sayılı taşınmazın ihale bedelinin taşınmazın tahmini değerinin %50’si ile oranlama suretiyle yapılan hesapla elde edilen satış masrafı miktarının eklenmesi ile oluşan miktarı geçmediğinden istinaf isteminin kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının HMK'nun 353/1-b-2. maddesi gereğince ortadan kaldırılarak 780 ada 3, 780 ada 4 ve 782 ada 29 parsel sayılı taşınmazların ihalesinin feshine ilişkin davanın reddine, para cezasına mahkum edilmesine, 780 ada 7 parsel sayılı taşınmaz yönünden ihalenin feshine karar verildiği, hükmün şikayet eden borçlu ve alacaklı tarafından temyiz edildiği anlaşılmaktadır.
Dairemizin değişen içtihadlarına göre birden fazla taşınmazın aynı ilanla satışa çıkarılması halinde, satış bedelinin muhammen bedelin %50'sini ve satış masraflarını karşılayıp karşılamadığının tespiti; toplam paraya çevirme gideri satışı yapılan taşınmaz sayısına bölünmek suretiyle ayrıca müstakil harcamalar var ise bu miktara eklenerek İİK'nun 129. maddesindeki koşullara uygun şekilde satışın gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin belirlenmesi şeklindedir.
Somut olayda; aynı ilanla 4 taşınmazın satışa çıkarıldığı, 7.768,08 TL toplam satış masrafı yapıldığı, her bir taşınmaza 1942,02 TL satış masrafı tekabül ettiği, 780 ada 7 parsel sayılı taşınmazın ihale bedelinin 80.000 TL olduğu, muhammen bedel 155.000,00 TL’nin %50'si 77.500.00 TL'ye 1.942,02 TL satış masrafının eklenmesi ile oluşan 79.442,02 TL'yi ihale bedelinin karşıladığı anlaşılmış olup, ilk derece mahkemesinin ihalenin feshi isteminin reddine karar verilmesi kararı doğru olup, Böge Adliye Mahkemesince 780 ada 7 parsel sayılı taşınmaz yönünden de borçlunun istinaf başvurusunun reddi gerekirken yazılı gerekçe ile bahsi geçen taşınmaz yönünden ihalenin feshine karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile .......Dairesi'nin 15.3.2018 tarih ve 2018/552 E. - 2018/614 K. sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle, 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK’nun 364/2. maddesi göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 373/2. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Malikanesi'ne gönderilmesine, 13/02/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.
....
Full & Egal Universal Law Academy