MAHKEMESİ: ... Bölge Adliye Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki davalı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
1- Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre, davalı ... Vekilinin aşağıdaki bendin dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2- İlk Derece Mahkemesince davalı ...’ nün 6001 sayılı Kanun’ un 12. maddesi uyarınca harçtan muaf olduğunun gözetilmeyerek davalıya harç yükletilmesi ve davada birden fazla davacı olduğu halde vekalet ücreti ile avansa ilişkin hükmün “...davacıya...” şeklinde oluşturulması hatalı olup, bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden Bölge Adliye Mahkemesi’ nin kararının kaldırılmasına, İlk Derece Mahkemesi kararının düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
Sonuç:
1- Temyiz olunan ... Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi’ nin 02.12.2020 gün ve 2020/1179 E. 2020/2240 K. sayılı kararının bozularak ortadan kaldırılmasına,
2- ... 1. İcra Hukuk Mahkemesi’ nin 03.03.2020 gün ve 2019/620 E. 2020/212 K. sayılı kararının hüküm fıkrasının 2, 3, 4 ve 5 numaralı bentlerinin çıkartılarak, yerlerine;
“ 2- Davalı ... harçtan muaf olduğundan harca hükmedilmesine yer olmadığına,
Davacıların yatırdığı başvuru harcı ile peşin harcın karar kesinleştiğinde ve isteği halinde davacılara iadesine,
3- Davacıların yaptığı harçlar hariç toplam 20,70 TL. yargılama giderinin davalıdan alınarak davacılara verilmesine,
4- Davacılar vekil ile temsil edildiğinden karar tarihindeki AAÜT. si uyarınca belirlenen 1.130,00 TL. vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacılara verilmesine,
5- Davacılar tarafından yatırılan gider avansından kalan kısmın, karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacılara iadesine, “ bentlerinin yazılmasına, İlk Derece Mahkemesi kararının 5311 sayılı Kanun ile değişik İİK'nun 364/2. maddesinin göndermesiyle uygulanması gereken 6100 sayılı HMK'nun 370/2. maddesi uyarınca DÜZELTİLEREK ONANMASINA, harç alınmasına yer olmadığına, dava dosyasının İlk Derece Mahkemesi’ne, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine’ ne gönderilmesine, 29/06/2021 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy