Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma
Hüküm :TCK'nın 179/2-3, 62/1, 50/1-a, 52/2. maddeleri uyarınca mahkumiyet
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Olay tarihinde kolluk görevlilerince yapılan rutin alkol kontrolünde güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracak şekilde 1.26 promil alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sanık hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu işlediği gerekçesi ile mahkumiyetine karar verilmesine ilişkin yerel mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazının reddine, ancak;
1-Sanığın TCK'nın 179/3. maddesi yollamasıyla TCK'nın 179/2. maddesi uyarınca cezalandırılması gerekirken, TCK'nın 179/2-3. maddesi uyarınca hüküm kurulması;
2-Sanık hakkında hükmedilen 25 gün hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesine esas uygulama maddesinin, "TCK'nın 50/3. maddesi delaletiyle 50/1-a maddesi" yerine "TCK'nın 50/1-a maddesi" olarak gösterilmesi;
Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenlerle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, ancak; yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususlarda, aynı Kanunun 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden; hükmün birinci paragrafındaki “TCK'nın 179/2-3. maddesi” ibaresinin hükümden çıkarılarak, yerine ''TCK'nın 179/3. maddesi delaleti ile 179/2. maddesi'' ibaresinin eklenmesi, hükmün dördüncü nolu bendinde yer alan "TCK'nın 50/1-a maddesi" ibaresi çıkarılarak yerine "TCK'nın 50/3. maddesi delaletiyle 50/1-a maddesi" ibaresinin eklenmesi ve hükümdeki diğer hususların aynen bırakılması suretiyle, sair yönleri usul ve Kanuna uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 09/06/2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy