(2004 S. K. m. 68, 170, 366) (1086 S. K. m. 428)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 21.10.1985 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı kambiyo senetlerine mahsus takip usulünü seçmiştir. İcra dairesinin yetki çevresi dışında oturan borçluya 163 örnek ödeme emri tebliği üzerine süresinde imza inkarında bulunmuştur.
Olayın özelliği itibariyle, imza inkarının kaldırılması dileğiyle açılan duruşmaya ait davetiye tebliğ olunduğu halde, borçlu gelmediği için duruşmaya son verilemeyeceği gibi, bilirkişi incelemesine de geçilemez. Zira, İİK'nun 170. maddesi yolu ile uygulanması gereken İİK'nun 68-a m. hükmü icabı, borçlunun bulunduğu yer icra tetkik merciine isticvabını teminen talimat yazılması, bu maddeye uygun meşruhatlı davetiye tebliğine rağmen, borçlunun 68-a-2 bendine göre mazerete dayanmaksızın gelmemesi halinde, başka bir cihet incelenmeden icra inkar tazminatı ve para cezası ile mahkum edilmeksizin, itirazın geçici olarak kaldırılmasına, gelip de imza inkarını devam ettirdiği takdirde bilirkişi incelemesi yapılıp sonucuna göre karar verilmesi icap eder.
İİK'nun 170, 68-a maddelerine uygun düşmeyen merci kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Borçlunun temyiz itirazı yerinde görülmekle merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 02.06.1986 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy