(2004 S. K. m. 68/a, 170)
Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 26.10.1987 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı kambiyo senetlerine mahsus takip usulünü seçmiştir. İcra dairesinin yetki çevresi dışında oturan borçluya 163 örnek ödeme emri tebliği üzerine süresinde imza inkarında bulunulmuştur.
Olayın özelliği itibariyle, imza inkarının kaldırılması dileğiyle açılan duruşmaya davetiye tebliğ olunduğu halde, borçlu gelmediği için duruşmaya son verilemeyeceği gibi, bilirkişi incelemesine de geçilemez. Zira İİK 170. maddesi yolu ile uygulanması gereken İİK 68-a maddesi hükmü icabı borçlunun bulunduğu yer icra tetkik merciince isticvabını teminen talimat yazılması, bu maddeye uygun davetiye tebliğine rağmen, borçlunun 68/a-2 bendine göre mazerete dayanmaksızın, gelmemesi halinde, başka bir cihet incelenmeksizin, itirazın geçici olarak kaldırılmasına, gelip de imza inkarını devam ettirdiği takdirde bilirkişi incelemesi yapılıp sonucuna göre karar verilmesi icap eder.
İİK'nun 170, 68-a maddelerine uygun düşmeyen merci kararı bozulmalıdır.
Borçlunun temyiz itirazı yerinde görülmekle merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366, HUMK 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 12.09.1988 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy