(2004 S. K. m. 129)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 1.11.1994 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: 1 - Merci kararının ve bunun taalluk ettiği işin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılması HUMK.'nun hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki isteğin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi:
2 - 242.625.000.- lira tahmini kıymetli taşınmaz ikinci ihalede 100.000.000.-lira bedelle alacaklıya alacağına mahsuben satılmıştır. İİK. nun 129. maddesi hükmüne göre ihale bedelinin tahmini bedelin % 40'ını artı satış ve paylaştırma masraflarını karşılaması şarttır. Bu yön kamu düzenine ilişkin olup re'sen gözetilmesi gerekir. İhale bedeli tahmini kıymetin % 40'ını karşılamakta ise de, satışa hazırlık işlemlerinde ilam masrafları ve kıymet takdiri masraflarını karşılamadığından ihalenin feshine karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.'nun 366 ve HUMK.'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.11.1994 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy