(2004 S. K. m. 32)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 12.2.1996 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı her ne kadar daha önce tedbir kararına dayalı olarak nafaka alacağı için takip yapmış ise de, tedbir nafakasının verildiği dava dosyası sonuçlanıp alacaklı yararına 5.5.1994 tarihli ilam ve 4.3.1993 tarihinden geçerli olmak üzere aylık 15.000.000.- lira nafakaya hükmedildiğinden, sözü edilen ilama dayalı olarak ayrı bir takip yapılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır. Zira ilk takibin dayanağı ara karar mahiyetindeki tedbir kararı olup, itiraza konu takibin dayanağı ise mahkeme ilamıdır. Ancak tedbir kararına dayalı olarak yapılan takipteki borçlu ödemelerinin bu takip de nazara alınarak sonuca gidilmesi gerekir. Aksine düşüncelerle yazılı gerekçelerle usule uygun olarak yapılmış ilama dayalı takibin iptaline karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK'nun 366. ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 06.03.1996 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy