(2004 S. K. m. 67)
Dava: Merci kararının müddedi içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 24.1.1997 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinde site aidatının ve çevre temizlik vergisi tutarının borçlu kiracı tarafından ödeneceğine ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır.
Çevre Temizlik Vergisinin mükellefi kiracıdır. Tahsile yetkili yer ilgili belediyelerdir. Bu mükellefiyeti kiracı yerine kiralayanın yüklenmesi halinde bunlar arasındaki ilişkilerin mahiyeti, bu konuda tarafların bir anlaşması bulunup bulunmadığı ve bu suretle kiralayan tarafından rücuan tahsil edilip edilemeyeceği ve 634 Sayılı Kanun kapsamı dışındaki site aidatının istenip istenemeyeceği muhakemeyi gerektirir. Bu durumda mercice alacaklı isteminin reddine karar vermek gerekirken kabulü isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz isteminin kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK. 366. ve HUMK. 428 maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 07.04.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy