(2004 S. K. m. 68, 168, 169)
Dava: Merci kararının müddedi içinde temyizen tetkiki Borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 9.01.1997 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı İ.O. vekili tarafından Borçlu G.K. hakkında 700.000.000.- liralık asıl alacağın tahsili için kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibine geçilmiş ve 163 örnek ödeme emri 19.10.1996 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Borçlunun İİK. nun 168/5. ve 169. maddesinde yazılı yasal sürede İcra Tetkik Merci Hakimliğine başvurduğu ve borca itiraz ettiği görülmektedir. Takip dayanağı belge TTK. nun 688. maddesinde yazılı unsurları taşıyan bono niteliğinde olup, takip lehtar tarafından keşideci hakkında yapılmaktadır. Borçlu vekili bono bedelinin ödendiğine dair alacaklının imzasını taşıyan ödeme belgesini dilekçe ekinde sunmuş, belge içeriğinde takip dayanağı bonoya tanzim tarihi, vade tarihi ve miktar belirlenmek suretiyle açıkça atıf yapıldığı tesbit edilmiştir. İbraname altındaki imza alacaklı vekili tarafından inkar edilmişse de, İİK. nun 169/a-3. maddesinin göndermesi ile Aynı Kanunun 68/a maddesine göre yaptırılan bilirkişi tahkikatı sonunda imzanın alacaklıya ait olduğu saptanmıştır. İbraname içeriğinin anlaşmaya aykırı olarak doldurulduğu hususu ile alacaklı tarafından takip hukuku yönünden geçerli bir belge ile kanıtlanamamıştır. Bu nedenle itirazın kabulüne ve takibin iptaline karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile istemin reddi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz isteminin kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 27.01.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy