(2004 S. K. m. 170)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 9.10.1998 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Borçlu itirazında imza atmayı bilmediğini, okur yazar olmadığını bildirerek takip konusu senetteki imzayı inkar etmiştir.
Mercice, borçlunun okuryazar olup olmadığının yöntemince resmi kuruluşlardan, örneğin seçim kurulu, vergi dairesi, belediye, mahalle muhtarlığı gibi yerlerden araştırılıp tespit edilmesi, imza atmayı bilmediğinin anlaşılması halinde itirazın kabul edilmesi gerekirken, imza bilmediğini bildiren borçluya imza örneklerinin bulunduğu kurul ve kuruluşları bildirmek üzere kesin mehil vermek sureti ile itirazı reddetmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlunun temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 09.11.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy