(3095 S. K. m. 1)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 4.9.2000 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Borçlu, takipte istenilen %70 faiz oranının fahiş olduğunu da belirterek itiraz etmiştir. 4489 Sayılı Yasa ile değişik, 3095 Sayılı Yasanın 1. maddesinde (BK. ve TTK. na göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemiş ise, bu ödeme yıllık TC. Merkez Bankasının "önceki yılın" 31. Aralık günü kısa vadeli kredi işlemlerinde uygulandığı reeskont oranı üzerinden yapılır. Söz konusu reeskont oranı, 30 Haziran günü, önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan reeskont oranından 5 puan veya daha çok farklı ise, yılın 2. yarısında bu oran geçerli olur) hükmüne yer verilmiştir. Mercice Merkez Bankasından anılan yasa hükmü doğrultusundan faiz oranları sorulup itirazın değerlendirilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 24.10.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy