(6762 S. K. m. 3, 21)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 5.4.2000 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Karar: Sair temyiz itirazları yerinde değilse de;
Borçlu itirazında işlemiş faize ve faiz oranına itirazda bulunmuştur. Borçlu takipten önce temerrüde düşürülmese dahi takip tarihinden itibaren faiz istenebilir. Alacaklı tacir olup uyuşmazlık satış akdinden kaynaklandığı için TTK. 21/2. ve TTK. 3. maddeleri gereği ticari iş mahiyetindedir. Bu nedenle alacaklı takip tarihinden itibaren reeskont faiz oranı üzerinden faiz isteyebilir. Mercice takip tarihindeki reeskont faiz oranı tesbit edilerek hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile istemin tümden reddi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 05.04.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy