(2004 S.K. m. 62, 269/B)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 27.4.2000 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İİK.nun 62.maddesi uyarınca itiraz süresi ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 7 gün olup bu sürenin ödeme emrinde gösterilmesi gerekir. Ödeme emrinde süre 7 günden fazla gösterildiği takdirde gösterilmiş olan süre içerisinde yapılan itirazın süresinde yapıldığının süre hiç gösterilmemiş ise kanuni süreye bakılmaksızın itirazın süresinde yapıldığının kabulü gerekir. Somut olayda borçlu ödeme emrinde gösterilen süre içersinde itiraz ettiğinden takip durmuştur. Bu nedenle alacaklı, İİK.nun 269/b maddesi gereğince itirazın kaldırılmasını istemeden tahliye talebinde bulunamaz. Mercice alacaklının tahliye isteminin reddine karar verilmek gerekirken yazılı gerekçe ile istemin kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 26.5.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy