(6762 S.K. m. 695)
Dava: Mercii kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin borçlu vekilince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Borçlu veklinin sair temyiz itirazları yerinde değil ise de; T.T.K.'nun 695/son maddesi hükmüne göre %5 oranındaki çek tazminatı, çeki keşide edenden istenebilir. İcra takibi çek keşidecisi hakkında yapılmadığından alacaklının sözü edilen çek tazminatını istemeye hakkı yoktur. Mercice alacaklının buna ilişkin itirazın kaldırılması isteminin reddine karar verilmesi gerekirken söz edilen alacak için de itirazın kaldırılmasına karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK.'nun 428. maddelir uyarınca BOZULMASINA, 3.7.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy