(2004 S. K. m. 269)
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Kira tespit ilamına dayanılarak tahliye istemli takip yapılması halinde temerrüde esas teşkil edecek olan alacak yönünden örnek(51) ödeme emrinin borçlu asile tebliği zorunludur. Ne var ki somut olayda borçlu vekiline ödeme emri tebliğ olunmuş, yasal sürede itiraz olunmadığından alacaklı, merciden tahliye istemiştir. Borçlu asil. Merciideki yargılama aşamasında bu usulsüzlüğe muttali olmuş, ancak yasal (7) günlük süre içinde herhangi bir şikayette bulunmadığı gibi icra dosyasına da takibe muttali olduğu tarihe göre itiraz etmemiştir. Hal böyle olunca, takibin bu şekliyle borçlu asil yönünden de kesinleştiğinin kabulü gerekir.
Merciide yapılan duruşma sırasında borçlu borcu ödediğini ileri sürmüştür. İtiraz edilmeyerek takip kesinleşmiş olsa dahi, yasal (30) günlük süre içerisinde borcun ödendiği ileri sürülebilir. Mercice bu nedenle ödemeleri tespit açısından bilirkişi incelemesine başvurulması doğru ise de, yapılan araştırma ve inceleme karar vermeye yeterli değildir. Mercice yapılacak iş, öncelikle alacaklının hangi ayların kira farkım istediği açıklattırılıp, borçludan ödeme belgeleri istenip, bu aşamadan sonra inceleme yapılması gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 26.11.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy