(6762 S. K. m. 559, 599, 585, 697, 730)
Dava: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: TTK.'nun 730/1. maddesi göndermesiyle çekler hakkında da uygulanması gerekli aynı kanunun 585. ve 697. maddeleri hükümleri uyarınca çeklerin nama yazılı olarak keşide edilmesi ve mümkündür. Merciin gerekçesinde gösterdiği TTK.'nun 559. maddesinin çeklerde uygulama yeri bulunmamaktadır. Takip dayanağı çek lehtarın cirosu ile tedavüle çıkarılmış olup takip alacaklısı İ. de ciro zinciri içerisinde yer aldığından yetkili hamildir. Keşideci iyi niyetli hamile karşı lehtar ile arasındaki de fileri TTK.'nun 599. maddesi uyarınca ileri süremez. Mercice itirazın reddine karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 18.01.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy