(2004 S. K. m. 79, 97, 99)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 19.4.2001 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İİK. nun 79. maddesi uyarınca haciz konacak mallar başka yerde ise takip yapan icra müdürü, haczin yapılması için malların bulunduğu yer icra dairesine talimat yazar. Talimat icra dairesinin haciz ile ilgili yaptığı işlemlere ilişkin şikayetler istinabe olunan icra dairesinin bağlı olduğu İcra Tetkik Merciince çözümlenir. Ancak yapılan hacizde istihkak iddiasında bulunulursa bu iddia ile ilgili İİK. nun 97 ve 99. maddelerinin uygulanmasına dair karar, asıl takibin yapıldığı yer icra dairesince verilir. Talimat icra dairesi, haciz işlemini yaptıktan ve istihkak iddialarını tutanağa geçirdikten sonra sözü edilen istihkak iddiası hakkında karar verilmek üzere dosyayı asıl icra dairesine göndermesi gerekir. Somut olayda talimat icra dairesince İİK. nun 97 ve 99. maddelerine göre işlem yapması doğru olmadığından şikayetin bu nedenle kabulüne karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 04.05.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy