(743 S. K. m. 785, 797, 840)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Alacaklı banka lehine, şikayetçiye ait 25 parsel nolu taşınmaz üzerinde birinci derecedeki 79.700.000.000 TL. ipoteğin dışında ikinci ve üçüncü derece de, toplam 1.265.000.000.000 TL. lik, üç ayrı ipotek kurulmuş bulunmaktadır. İncelenen akit tablolarına göre serbest dereceden ifade koşulu da bulunduğuna göre ve ayrıca alacaklının takip talepnamesinde her üç derecedeki ipotekler yönünden takip başlatıldığı da gözetilerek, taşınmazın sorumlu olduğu limitin her üç derece ipotek toplamı esas alınarak belirlenmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda açıklanan nedenle İİK.366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 07.02.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy