(2004 S. K. m. 62, 63) (3095 S. K. m. 1)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: İcra takibinin dayanağı olan Amasya 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 7.11.2001 tarih ve 1999/91 Esas, 2001/241 karar sayılı ilamında 450.000.000 TL. manevi tazminatın 22.3.1994 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte borçludan tahsiline karar verildiği görülmektedir. Borçlu tarafından Merci Hakimliğine yapılan başvuru, talep edilen faizin ilama aykırı olması nedeniyle 615.500.000 TL için takibin iptali isteminden ibarettir. Hakiki şahıslar arasındaki haksız fiile dayalı taleplerde yasal faiz oranları uygulanır. Açıklanan bu şekli ile başvuru, ilama aykırılık nedenine dayalı olduğundan süreye tabi değildir. Yapılan incelemede İcra Müdürünün 22.11.2001 tarihli hesaplaması yasaya uygun olup, memurlukça karar verme yetkilerinin bulunmadığı için istemin reddedildiği anlaşılmaktadır. O halde mercice, itirazın kabulü gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
Sonuç: Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 17.06.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy